Bilcruising

Cruising innebär framfart eller segling av ett fordon där ett mål för bilfärden inte finns och där själva nöjet är färden. Bilcruising idag innefattar gamla bilar som minst är skattebefriade. En bil behöver vara minst 30 år gammal för att bli skattebefriad. En bilcruising är idag en mycket festlig tillställning bland bilcruisingmotorintresserade och det är vanligt att man kan likna det vid en mindre folkfest. Dels florerar snygga äldre bilar längs gatorna där trafiken i övrigt har stoppats upp och människor samlas på gatorna för att betrakta dem. Det är vanligt att alkohol är inblandat på cruisingar, medan de som kör är strikt nyktra på grund av lagar och rädslan för att förstöra sina pärlor.

Idén om bilcruising

Tanken med bilcruising är att man bara ska kunna florera runt och visa upp sina bilar, och detta kan pågå under flera timmar på kvällen. I mindre städer är cruisingar extremt populärt, då det äntligen händer någonting i staden och det kan samla upp hela stadens invånare som kommer för att titta på de vackra bilarna. Samtidigt så hittar man flest raggare på glesbygden och i de mindre städerna, och intresset där är större än i stora städer. Det är även åtråvärt att få åka med i en cruisingbil på dessa evenemang om man inte har en egen bil att åka i. Många försöker ta sina vanliga bilar bara för att få åka med i strömmen av andra bilar.

Vissa cruisingar har som krav att bilarna ska vara minst 40 år gamla för att deltaga. Det varierar dock mellan olika typer av cruisingar och det finns svar till detta i moderna cruisingar, där bilarna inte får vara över ett visst antal år för att deltaga. Cruisingar gör stora utsläpp och är väldigt kostsamma, då äldre bilar drar betydligt mer bränsle än vad nya bilar gör idag.