Formel 1

Formel 1, som förkortas F1, är tävlingar som sker på asfalterade banor med ensitsiga formelbilar som är konstruerade enligt FIA:s bestämmelser. Alla tävlingar som finns inom sporten ingår idag i världsmästerskapet i Formel 1. Det officiella namnet för tävlingen är FIA Formula One World Championship. Tävlingarna i F1 kallas för Grand Prix, som förkortas GP, där föraren samt de olika konstruktörerna av bilarna kan vinna poäng i olika typer av klasser. När alla poäng summeras avgörs vinnare för varje säsongs FIA. Människor välden formel 1över följer sporten med stor entusiasm och Formel 1 är otroligt populärt och älskat i länder världen över. År 2010 såg hela 527 miljoner människor F1 på TV. Det är imponerande mycket!

Hur är Formel 1 idag?

Idag är bilarnas format begränsade till storlek och styrka. Man körde tidigare alltför farliga bilar på vanliga vägar och den bil som anses vara snabbast idag inom bilsport på banan klarar av hastigheter upp till 380 km/h. Man kör F1 på både tävlingsbanor och på avstängda gator, det vill säga citybanor eller stadsbanor och det är troligtvis den mest kända racingen som är byggd på ensitsiga bilar. Det är även världens dyraste sport med tanke på alla kraschtester, flygfrakter och utvecklings- samt tillverkningskostnader. Man arbetar dock för att göra sporten mindre dyr. Till exempel får en förare som mest använda fem motorer under en säsong.

Årsbudgeten för ett stall rör sig ofta upp emot 250 miljoner euro. Sporten har ett ursprung i Europa, men är idag en global sport där tävlingar över hela världen har arrangerats. Även om man inte tävlar i sporten så finns det möjlighet att spela på odds och tävla i sporten. Detta gör tävlingarna ännu mer spännande och intressanta att följa, och många följer de som ska tävla under årets gång för att kunna räkna ut vilka man ska spela på när det väl är dags.