Klassiska raggarbilar

Klassiska raggarbilar kommer från 1950-talets USA. När det kommer till bilarna finns det en regel som säger att ju äldre de är och i desto finare skick, desto mer kostar bilarna. Ju nyare de är desto lägre pris. Det är vanligt att en raggarbil i fint skick kostar en halv miljon kronor eller mer. Sedan ska man absolut inte tala om driftkostnaderna för en raggarbil. Den riktiga klassikern är en Mercury från 1950-talets Hollywood. Mercury betyder kvicksilver och är även sammankopplat med gudarnas budbärare. Märket startades upp 1936 och Mercurybilarna är idag en av de största symbolerna för raggarbilar. Mercury kommer från Ford och först 1949 fick Mercurybilarna en kaross som skiljde sig tydligt från Fords originalbilar.

Hur bör raggarbilar se ut?

Det som kännetecknar riktiga raggarbilar är bland annat sikten som erbjuds från dem. Fönsterna och vindrutorna var större och du hade full sikt angående vad som skedde utanför bilarna. Idag är fönsterna mindre och erbjuder inte samma sikt på bilarna. Det finns även knappar och rattar istället för touchskärmar när raggarbilarman skulle styra bland annat säten, värme och luftkonditionering. AC är bara att glömma i en riktig raggarbil. Det fanns även smalare däck på bilarna. Detta gjorde att de lät mindre. Det ska även finnas en så kallad soffa fram istället för två sittplatser.

Motorerna är inte heller inlåsta bakom en plastdörr och man kan se dem tydligt när man öppnar huven. Även backspegeln är manuell. Pop-uplysen är även det ett tydligt kännetecken på en riktig retrobil. Genom dessa kunde man välja när man behövde se bättre och de gav ett riktigt strålkastarsken. Du kan även se på bilens nyckel hur gammal själva bilen är och en riktig klassiker genererar en riktig nyckel, och en transpondernyckel till en riktig raggarbil är bara att glömma, och du vill antagligen inte ha det så heller.