Subkulturen raggare

Att ragga betyder att söka sexuell kontakt med någon och är ursprungligen ett åkarslang för att köra ett lass. Idag är en raggare en person som tillhör en viss motorintresserad subkultur och de uppkom i Sverige under 1950-talet. Du hittar dom vanligtvis på glesbygder och på mindre orter, och de minskade väldigt mycket under 1980- samt 1990-talet. Idag har de dock börjat att öka igen. Raggargäng finns och de började att bildas i Stockholm under 1950-talet. Det mest kända raggargänget är The Road Devils och de kallades för Vägdjävlarna i den svenska pressen. 1964 var de första raggarklubbarna borta och raggarkulturen har inspirerats starkt av den amerikanska rock’n’roll-kulturen.

Raggare i Sverige

Raggarkultur har funnits i de flesta europeiska länder, men har sällan varit så stark som den har varit i Sverige. I Finland fanns raggare dock nästan likställt med Sverige. Åland är känt för att ha många raggare och där finns det flest amerikanska bilar per invånare. Under 1970-talet vad det turbulent mellan raggareraggare och punkare, och Eddie Meduza, som är en av Sveriges mest kända raggare, släppte låten punkjävlar 1978. Den blev sedermera kultförklarad. Raggargängen attackerade punkband, såväl svenska som utländska under deras spelningar.

Blöjraggare är ett begrepp för de som inte har någon riktig raggarbil. Dessa har lägre status inom raggarkulturen och erkänns inte överallt som raggare. Vanligast är att yngre personer kallas för blöjraggare av de äldre raggarna inom raggarkulturen. Blöjraggaren kännetecknas genom att inte köra bilar från 1950-talet i amerikansk original, utan istället kör de bilar som är mellan 20 upp till 25 år gamla. Alla blöjraggare har inte heller en bil och om de har det så har de ofta trimmat motorn och gjort förändringar av bilens inredningsdetaljer, som till exempel lackerat eller målat bilar i grälla samt glittriga färger. Trots detta är blöjraggare är en subkultur inom raggarkulturen.