Raggarkravallerna

Raggarkravaller är så kallade raggarupplopp och det finns ett flertal av dem i svensk historia. De var främst pågående under 1970-talet. Då vågade ingen röra en raggarbil som inte var deras utan tillåtelse, då detta resulterade i bråk och då raggarkulturen var mycket större på den tiden fick man raggargäng mot sig om man förstörde en annan raggares bil. Under raggarkravallerna kunde det även ske bråk mellan poliser och raggare. Raggarkravallerna i Kristianstad 1959 är bland annat en som blev väldigt uppmärksammad i Sverige och medierna. De skedde i samband med motorcykeltävlingen Grand Prix i Kristianstad, som arrangerades under sista helgen i juli. Tävlingarna hade redan avgjorts i Hedemora, men på grund av såväl fylleri som problem med ordningen stoppade myndigheterna tävlingarna och de flyttade istället till Kristianstad.

Vad är raggarkravallerna?

Raggarkravallerna innebär oroliga våldsamheter raggare emellan, som ofta har ett stort antal deltagare. Detta kan jämföras med bråk mellan fotbollssupportrar och handlar bland raggare ofta om bilar och bristande respekt för andra människors bilar. Kravallerna uppkommer på allmänna platser och många människor deltar i oroligheterna. Ofta sättsraggarkravallerna kravallpolis in och det kan finnas många våldsamma sammanstötningar med polisen. Kravallerna har ibland även uppkommit på grund av förtryck och att raggarna har ansett sig orättvist behandlade eller förtryckta som folkgrupp. Det har varit mycket bråk mellan raggare och punkare och ett tag kunde man till och med se det som ett gatukrig.

Raggarkravaller är inte lika vanliga idag som de var under 1970-talet och idag är raggarna ett relativt lugnt folkslag som mestadels sysslar med sina bilar i garagen och tillsammans med andra raggare visar upp bilarna på uppvisningar. Även cruisingar är populärt bland raggare men det är sällan som det uppkommer några oroligheter eller våldsamheter och man kan känna sig trygg på raggarnas typer av gatufester. Sällan uppstår bråk mellan raggare och polis.