Kommer ni ihåg Ronny och Ragge?

Peter Settman och Fredde Granberg är skådespelarna som gestaltade Ronny och Ragge. De är ett fiktivt raggarpar som gjorde succé och hade sin storhetstid under 1991 till 1993. Man såg dem bland annat i komediserien Byhåla, men de gjorde även andra saker, som en del musik. Deras album hette Let’s Pök och albumet ronny och raggefick en del hits som Rara Söta Anna, De e’ sommar och Köra fort som fan. Deras första singel som kom ut var Brylcreme, stålkam och gällivarehäng. De gjorde ord inom raggarkulturen populära och det är där som det populära uttrycket ”raggarballe med svängdörrar” kommer ifrån, det vill säga en varmkorv med tillbehören bröd, bostongurka, senap, ketchup och räksallad.

Ronny och Ragge i raggarkulturen

Det som kännetecknar just Ronny och Ragge är deras polisonger, gällivarehäng och det begränsade ordförråd som de använder sig av. En del av raggarna idag känner väl igen sig i Ronny och Ragge, medan andra menar att de inte har någonting med raggarkulturen att göra. Det är därför svårt att avgöra hur mycket som de faktiskt har att göra med raggare och det är upp till var och en att avgöra. Blöjraggare har en tendens att anse att Ronny och Ragge är två självklara raggare, medan de äldre som har riktiga 1950-tals bilar brukar anse att de ger en felaktig och satirisk bild.

Hur som helst ger de en rolig och mycket uppskattad bild av raggarkulturen och många minns Ronny & Ragge med ett stort leende på läpparna. De flesta har någon gång hört deras namn och de är ett lika självklart par som Romeo & Julia idag. Om du inte har sett dem och vill veta vilka de är så kan du se någon av de tre byhålafilmerna som finns tillgängliga idag. Dessa går fortfarande att hyra i många av landets videobutiker och du är garanterad många skratt.